7.30-9.00 uur

De kinderen worden gebracht

Tijdens dit moment is er ruimte voor een overdracht, de pedagogisch medewerkers vragen hoe het met het kindje gaat en ouders doen een overdracht en eventuele bijzonderheden worden besproken. Daarna wordt er gezamenlijk, pedagogisch medewerker en kind, afscheid genomen van de ouder. De kinderen gaan vrij spelen en de pedagogisch medewerker begeleidt/ helpt waar nodig is. Bij baby’s wordt er rekening gehouden met voedingen en slaaptijden.

9.00-9.30 uur

Het goedemorgenmoment

Nadat we gezamenlijk opruimen op het liedje ‘we gaan opruimen’, gaan we klaar zitten op de bank en stoeltjes voor het goedemorgen moment. Tijdens dit moment kijken we met elkaar welke kinderen er zijn op die dag. We begroeten elkaar met het ‘goedemorgenlied’ en aansluitend het ‘smakelijk drinken’ liedje. We drinken dan wat water en eten een kaakje. Tijdens dit moment lezen we eerst een boekje, daarna mogen de kinderen een filmpje (van een dvd) kijken. Dit zijn korte filmpjes die we samen uitkiezen, zoals de babygebaren, baby Einstein, Juf Roos of het zandkasteel.

9.30-10.15 uur

Vrij spelen of een gezamenlijke activiteit

Dit moment bekijken we waar de behoefte van het kind ligt. Soms gaan de kinderen gelijk zelf spelen in bijvoorbeeld het keukentje, de poppenhoek, boekjes lezen, bouwen of met iets anders. Kinderen geven zelf aan waar zij mee willen spelen of wij bieden speelgoed aan. Dit is ook een moment om te kleuren, kleien, plakken of een spelletje te doen.

Er is ook de mogelijkheid om individueel met een kindje bezig te zijn, een boekje voor te lezen, te puzzelen. De pedagogisch medewerkers zitten op dit moment vaak op de grond erbij zodat zij toegankelijk zijn voor de kinderen en zij het spel goed kunnen observeren.

 

10.15-11.00 uur

Fruitmoment

Ook nu gaan we samen opruimen en daarna met elkaar aan tafel zitten. We starten dit moment met het benoemen van de dag. Dit doen we aan de hand van het invullen van een kalender. We zingen het lied van de dagen van de week, het ‘fruitlied’ en daarna het ‘smakelijk eten’ lied. Terwijl de kinderen hun fruit eten worden er boekjes voorgelezen. Deze boekjes sluiten aan op het thema waar we mee bezig zijn, maar de kinderen mogen ook zelf de boekjes kiezen. Vervolgens zingen we nog allerlei liedjes met elkaar. Wanneer het jonge kind (de baby’s) wakker zijn, zitten zij er op dit moment ook bij. Dit kan in de wipper, op schoot, de box of in een kinderstoel.

11.00-12.15 uur

Verschonen en naar buiten of een gezamenlijke activiteit

Afhankelijk van het weer proberen we altijd naar buiten te gaan. Dit kan in de tuin zijn, maar we gaan ook wel is op pad naar ‘het bos’ of de speeltuin. Als dit niet lukt doen we een fysieke activiteit binnen. Op deze manier bewegen de kinderen toch voldoende.

12.15-13.00 uur

Gezamenlijk een boterham eten

Voordat we aan de broodmaaltijd beginnen zingen we eerst het ‘smakelijk eten’ lied.

13.00-14.30 uur

Kinderen gaan slapen of rusten

Kinderen die gaan slapen, gaan naar de slaapkamer. Een pedagogisch medewerker blijft bij de kinderen tot zij slapen. De grotere kinderen die niet meer gaan slapen, gaan wel even rusten, dit mag op de bank of het speelmatras. Deze kinderen mogen na ongeveer een half uur weer gaan spelen. De andere kinderen worden op hun eigen moment wakker of worden wakker gemaakt in overleg met de ouders. Op dit moment wordt er gedocumenteerd. Elk kind krijgt aan het eind van de dag een verhaaltje met een schema mee naar huis waarop staat wat het kind gegeten, geslapen en gedaan heeft die dag.

14.30-15.45 uur

Kinderen worden wakker, aangekleed en komen even rustig bij.

Als de kinderen uit bed zijn aangekleed, is er ruimte voor vrij spel.

15.45-16.15 uur

Een gezamenlijk tussendoortje

Met elkaar wordt er nog iets gegeten, dit wisselen we af: yoghurt, een cracker, rijstewafel eventueel gecombineerd met wat rouwkost. De kinderen die een groentehapje meekrijgen van thuis, krijgen dat op dit moment aangeboden. Dit is mogelijk in overleg en indien mogelijk op de groep.

16.15-16.45 uur

Vrij spelen / buiten spelen

Op dit moment wordt er gekeken naar de behoeften van het kind. Hier loopt het ophaalmoment ook in over. Soms wordt de dag binnen en soms buiten afgesloten.

16.45-18.00 uur

Ophaalmoment kinderen

Kinderen worden opgehaald. Ook nu is er even de gelegenheid voor een overdracht: hoe is het gegaan vandaag met het kindje.

Baby's volgen over de gehele dag gewoon hun eigen ritme. Als ze naar bed moeten gaan ze naar bed, is het tijd voor een flesje of een ander hapje dan wordt dat gegeven. We betrekken, hoe klein de baby's ook zijn, ze zoveel mogelijk in het dagritme. Uiteraard nemen we ook de tijd om samen te spelen en te knuffelen met een baby. Dit gebeurt dan ook vaak op de grond waar andere kinderen er dan bij komen zitten.