Op onze eigen Jeremina-wijze

Ik wist al heel snel, binnen het werken in de kinderopvang, dat ik meer wilde zijn dat een ‘kinderoppas’. Binnen de kinderopvang ontmoette ik mooie, inspirerende mensen die hun werk zichtbaar met liefde en plezier uitvoerden. Zij wilden daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de opvoeding en aan het proces dat een kind doormaakt. Ik wist één ding zeker: “dat wil ik ook”.

Destijds kon ik die visie moeilijk onder woorden brengen. Hoe mooi was het dat ik in contact kwam met inspirators die precies omschreven wat ik al voelde: respect voor het kind en kinderen een eigen stem geven.

Binnen Jeremina betekent dit dat we niet vóór kinderen denken maar ze serieus nemen in wie zij zijn en wat hun behoeften zijn. We doen ons best te zien en te beseffen wie het kind is en wat hij/zij als potentieel in zich heeft.
We beseffen hoe belangrijk onze rol is want de eerste jaren van een mensenleven bepalen hoe dit jonge mens later als groot mens in de wereld zal bestaan.

We omarmen de woorden van Janusz Korczak: “Kinderen zijn niet de mensen van morgen maar de mensen van vandaag.” Wij laten ons inspireren door mensen als Korczak maar ook door Malaguzzi, Pikler, Montesori en de ideeën van Steiner.

Op onze eigen Jeremina-wijze: liefdevol, neutraal, kalm en met vertrouwen in het hier en nu.

Meisje met konijn tekening Jeremina stijl

"We beginnen vaak veel te vroeg met dwang en de nadruk op sociaal zijn. We beseffen onvoldoende dat een kind eerst tederheid en aandacht nodig heeft. Wat je wil krijgen, moet je eerst geven."

- Catherine Delsing -